Despre ascultarea telefoanelor

Detii un smartphone? In acest caz, probabil ca te-ai intrebat, macar o data in viata, daca esti spionat prin intermediul acestuia. Astfel, este probabil sa ti se fi intamplat macar o data sa fii avut o conversatie cu un prieten sau un coleg despre un anumit subiect si apoi sa-ti deschizi telefonul si sa observi o reclama care se potriveste subiectului pe care l-ati abordat. Si nu ai fii singurul. De exemplu, sa-ti apara o reclama la o super oferta la bere dupa ce ai avut o discutie despre un party in weekend, mai in gluma, mai in serios. Ai putea crede ca ori aplicatia (fie ea Facebook sau Google), ori telefonul (sau reteaua mobila la care ai cartela SIM sau abonament) ti-ar putea inregistra conversatiile. Daca pana nu demult, acest concept parea unul absurd, avand in vedere ca am crescut sa credem ca doar comunistii ne ascultau apelurile, ei bine, de cand s-au facut dezvalurile despre datele personale pe care companii ca Facebook sau Google le colectau si stocau in documente strict secrete, posibilitatea ca apelurile tale sa fie ascultate nu mai pare atat de irelevanta. Intrebarea ramane, suntem sau nu ascultati?

Daca telefoanele sunt ascultate, se pare ca nu sunt responsabile companiile tech

Adevarul ar putea fi unul mult mai sinistru decat prospectul de a avea doar apelurile interceptate. Tristan Harris, un fost angajat al Google, a explicat ceea ce se intampla, de fapt, atunci cand primesti aceste reclame fix pe subiectul discutiei. El sustine ca nu exista nici o inregistrare secreta (ceea ce, sincer sa fiu, este putin probabil) si explica modul in care este posibil sa primesti astfel de reclame. Nu stiu daca situatiile pot prezenta atat de frecvent acest gen de coincidente, insa, raspunsul sigur este ca, cel putin companiile din domeniul tech nu au nevoie sa-ti asculte apelurile. In legatura cu serviciile secrete nu ma pronunt, desi se poate, avand in vedere ca poti fii interogat cand vorbesti la telefon ce nu trebuie.

„Stiu sigur, iar datele arata asta, ca aplicatiile nu-ti inregisstrează conversatiile. Cum este totusi posibil ca aceste aplicatii sa stie ce discutii ai avut? Deoarece in interiorul unui server Google sau in interiorul unui server Facebook exista o papusa mica, un fel de avatar de-al tau. O replica de-a ta. Astfel, aplicatia nu trebuie sa-ti asculte conversatia pentru ca a acumulat deja atatea date despre tine (clickuri, like-uri etc), incat nu este nevoie, si face ca acel avatar sa se comporte ca tine. Tot ce trebuie sa fac este sa simulez o conversatie pe acel avatar si stiu deja ce conversatie ai avut fara sa fiu nevoit sa te inregistrez”, spune fostul angajat al Google.

Prin urmare, faptul ca-ti faci publice si interesele pe aceste retele sociale si motoare de cautare le da ocazia sistemelor acestor companii sa ajunga sa te cunoasca atat de bine incat sa-ti poata deduce conversatia fara a te asculta. Sa-si dea seama exact ce ai putea vrea sau cumpara. Deci da, platformele ofera posibilitati nelimitate, dar celor care le programeaza, nu tie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*