Apple nu ar putea astepta pana in 2025 pentru a dezvolta un modem 5G

Apple lucreaza la o cale pentru a-si dezvolta propriile modemuri pentru iPhone 5G – insa  aceste eforturi pot dura ceva timp. Potrivit unui raport publicat de cei de la The Information, Apple nu va putea avea un modem de 5G pregatit pentru iPhone-urile sale pentru urmatorii sase ani de zile. Compania, care deja este de asteptat sa ramana in urma fata de producatorii de dispozitive Android atunci cand vine vorba despre integrarea noii retele de date mobile 5G in telefoanele sale, a proiectat mai multe componente in interiorul dispozitivelor sale pentru a reduce dependenta de furnizori. Doar Apple e singura care poate sa schimbe usor parteneriate, ajungand de la Qualcomm la Intel si inapoi in timp record. Cu impacari in timpul unor procese incluse. In fine.

Dependenta fata de alte companii include mai ales dependenta de furnizarea  modemurilor-cheie care conecteaza iPhone-urile la retelele mobile. Compania a angajat ingineri pentru proiect tn efortul de a construi chip-uri cu conexiune 5G, una dintre cele mai scumpe si mai complicate componente ale unui smartphone. Citand o sursa anonima, The Information a spus ca “in interviuri cu potentialii angajati pentru echipa, Apple le-a spus inginerilor ca se asteapta ca modemul lor sa fie gata pana in 2025”. Dupa ani de munca pe retelele de 5G, imbunatatite ca fundatie schimbatoare de viata pentru realitatea augmentata, telemedicina si alte tendinte tehnologice, tehnologia wireless super-rapida se incheie in sfarsit in toata lumea. Transportatorii isi revin la propriile retelele, iar practic aproape fiecare producator important de telefoane ce ruleaza Android ca sistem de operare ori a lansat deja modele 5G (Samsung, Huawei, Motorola, LG), ori a prezentat planuri de lansare a unui dispozitiv 5G, in acest an. Toti marii producatori in afara celor de la Apple.

Dupa cum spuneam mai sus, Apple incetase sa mai lucreze cu furnizorul de proacesoare Qualcomm, din cauza unui litigiu privind taxele de licentiere (s-a descoperit ulterior ca a fost un scandal aranjat, dar in fine). Singurul partener al gigantului iPhone pentru modem-urile  5G, Intel, a incercat sa dezvolte aceste componente, insa se afla intr-o continua stare de stagnare din acest punct de vedere.In cele din urma, Intel s-a retras din afacerea cu modemuri de telefonie 5G, dupa ce Apple si Qualcomm si-au solutionat litigiul pe cale pasnica si s-au inteles in privinta unui acord de 5G pentru mai multi ani, luna trecuta. Acordul de furnizare va permite Apple sa lanseze un iPhone 5G, insa nu inainte de 2020.

In momentul in care Intel si-a anuntat intenia de a se retrage din afacerea 5G, directorul executiv al companiei, Bob Swan a confirmat pentru cei de la Wall Street Journal ca decizia companiei sale de a iesi din afacerea cu modemul telefonic 5G a fost datorata impacarii dintre Apple si Qualcomm. “In urma anuntului [n.r comun al celor de la] Apple si Qualcomm, am evaluat perspectivele de a face bani in timp ce livram aceasta tehnologie pentru smartphone-uri si am ajuns la concluzia ca nu am vazut niciodată o cale”, a declarat Swan pentru WSJ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*