Chrome are o metoda noua de a bloca site-urile web daunatoare

Google a adaugat marti doua noi functii de securitate in cadrul Chrome: un avertisment despre adresele de pe site cu caractere suspectate de inlocuire si un instrument care iti permite sa dai report la site-uri web suspecte. Aceasta schimbare mareste atributiile unei  caracteristici numita Google Safe Browsing, care este incorporata in Chrome, Android, Gmail si in alte servicii menite sa te impiedice sa deschizi site-uri web rau intentionate. Detectorul de substitutie a caracterelor – ce reprezinta o problema mai mare in zilele noastre din cauza seturilor de caractere extinse care ofera mai multe modalitati de a te pacali – functioneaza comparand textul exact cu o legatură pe site pe care faci click cu textul site-urilor similare pe care le-ai vizitat in trecut. Cel putin asa a declarat Emily Schechter, manager de produse Chrome, care a scris toate aceste randuri marti, intr-un articol de blog. Aceasta caracteristica va veni impreuna cu noua versiune 75 a browserului Google.

Google a lansat, de asemenea, o extensie Chrome numita Suspicious Site Reporter, care iti permite sa dai report la site-urile despre care crezi ca ar putea fi periculoase pentru Google. Nu vei vedea nici o schimbare imediata, dar, ca si în cazul raportarii de spam în Gmail, acțiunile tale pot deveni parte a datelor utile cu ajutorul unor agentii de publicitate care ajuta Google si pe oricine utilizeaza modul de navigare sigura. Cel putin de asta incearca sa te convinga cei de la Google. 

“Poti instala extensia pentru a incepe sa vezi o pictograma atunci cand te afli pe un site potential suspect si mai multe informații despre motivul pentru care site-ul ar putea fi suspect”, a spus Schechter. “Daca site-ul este adaugat pe listele de Safe Browsing, nu vei proteja numai utilizatorii Chrome, ci si utilizatorii altor browsere si ai intreagii retele web.”. Interesanta influenta pe care Google spune indirect ca o are in aceasta problema. Desi, in general, orice astfel de site raportat ajunge in punctul in care odata ce a fost decimat de catre motoarele de cautare din cauza continutului daunator, mai are o sansa la a exista in continuare doar daca se muta in deep web. 

Din punct de vedere obiectiv, toate aceste modificari sunt imbunatatiri modeste. Chiar lipsite de relevanta, as putea spune. Avand in vedere ca Google Chrome este browserul web dominant, fiind folosit de catre 63% din utilizatorii internetului in momentul de fata, potrivit firmei de analiza StatCounter, totusi chiar si modificarile mici pot afecta o multime de lucruri pe internet. O multime de activitati, de site-uri… Ai prins ideea. 

Serviciul Google de navigare sigura, care compileaza si actualizeaza o listă de site-uri suspecte, poate fi utilizat de alte organizatii – si, intr-adevar, si unele browsere rivale il folosesc. Am uitat sa mentionez ca sunt browsere mici, care sunt rivale cu Chrome doar cu numele, pentru ca nu pot concura cu browserul motorului de cautare din punct de vedere al publicului. 

Google a declarat in 2007 ca Safe Browsing protejeaza in jur 3 miliarde de dispozitive, iar in 2019, site-ul proiectului afirma ca numărul a crescut la 4 miliarde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*