Snowden, prima aparitie publica de la plangerea penala a guvernului SUA

Banuiesc ca stii deja povestea lui Edward Snowden. Fostul angajat al NSA a dezvaluit date despre modul in care guvernele tarii pot controla activitatea utilizatorilor in 2013, dupa care a fugit din Statele Unite si, in cele din urma, a ajuns la Moscova. Are azil politic in Rusia de 6 ani si a avut o activitate in spatiul public ce s-a rezumat la conferinte video si postari pe Instagram. Fugitivul american va vorbi luna viitoare, prin videoclip, la Web Summit de la Lisabona, aceasta fiind cea mai mare conferinta tech anuala din lume. Cel putin dupa spusele organizatorilor. Organizatorii Web Summit au mai spus si ca asta va fi cea mai mare audienta live a lui Snowden pana in prezent si prima sa transmisiune in fata unui public important de la lansarea de luna trecuta a autobiografiei sale.

Snowden, prima aparitie publica de la plangerea penala a guvernului SUABanuiesc ca stii deja povestea lui Edward Snowden. Fostul angajat al NSA a dezvaluit date despre modul in care guvernele tarii pot controla activitatea utilizatorilor in 2013, dupa care a fugit din Statele Unite si, in cele din urma, a ajuns la Moscova. Are azil politic in Rusia de 6 ani si a avut o activitate in spatiul public ce s-a rezumat la conferinte video si postari pe Instagram. Fugitivul american va vorbi luna viitoare, prin videoclip, la Web Summit de la Lisabona, aceasta fiind cea mai mare conferinta tech anuala din lume. Cel putin dupa spusele organizatorilor. Organizatorii Web Summit au mai spus si ca asta va fi cea mai mare audienta live a lui Snowden pana in prezent si prima sa transmisiune in fata unui public important de la lansarea de luna trecuta a autobiografiei sale.

Organizatorii conferintei au declarat ca Snowden va raspunde la intrebari adresate de un moderator on-stage (pe scena) in legatura cu activitatea sa pentru NSA, de la care a scurs o vasta gama de secrete clasificate. Dupa cum spuneam si mai sus, iar impactul a fost fara precedent, schimband viziunea mondiala in privinta spionajului tehnologic.

Web Summit a declarat ca a salutat discutiile expertilor in privinta securitatii si confidentialitatii cetatenilor, atat in mediul online, cat si in viata reala. Snowden, care a dezvaluit detalii in legatura cu programele secrete de supraveghere de catre agentiile de informatii din Statele Unite, a primit azil politic in Rusia si locuieste acolo incepand din 2013. Nu poate calatori in Occident de teama arestarii in tarile care au tratate de extradare cu Statele Unite. Evident, Portugalia are un asemenea tratat cu SUA.

Multi activisti pentru drepturile civile din intreaga lume il vad ca pe un erou, dar acasa, in Statelor Unite, autoritatile vor ca acesta sa fie judecat pentru spionaj si mai nou, pentru incalcarea unor contracte de confidentialitate pe care le-a semnat cu NSA si CIA in perioada in care colabora cu aceste organizatii. Asta pentru ca, pe langa faptul ca a facut aceste dezvaluiri, Snowden a mai scris in cartea sa auto-biografica. Cartea se numeste Dosar permanent, a fost publicata pe data de 17 septembrie 2019 si este disponibila si in limba romana, printre altele. Statul american incearca sa obtina toate incasarile de pe urma acestei carti. 

Motivul lor? In aceasta publicatie se vorbeste despre afaceri interne americane fara acordul vreunui organ institutional. Normal, de ce ar vrea guvernul american anumite subiecte iesite la suprafata si dezbatute in opinia publica? Asa au facut si cu Julian Assange, care a postat pe Wikileaks detalii despre campania americana in razboiul din Irak. Assange, care nu a fost atat de norocos incat sa poata parasi Marea Britanie, a fost blocat intr-o ambasada si extradat odata ce a postat lucruri care nu au convenit celor care-l gazduiau. Dar revenind la Snowden, daca tot nu le permit propriile legi sa scoata cartea de pe piata, atunci vor tot profitul. Doar ca nu stiu cum ar putea sa primeasca acesti bani. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*