Eroarea celor de la Vodafone si clientii taxati suplimentar in roaming

Inainte de toate, tin sa mentionez ca nu este neaparat vorba de filiala Vodafone din Romania, desi este posibil ca si utilizatorii retelei romanesti sa fi fost afectati de aceste probleme. In orice caz, cei de la Vodafone si-au cerut scuze dupa ce o eroare a insemnat faptul ca clientii companiei care au utilizat reteaua de telefonie mobila in afara tarii in care au fost inregistrati (o eroare care li s-a intamplat mai ales celor din reteaua britanica) in strainatate au fost loviti de facturi de roaming de pana la 10.000 de lire sterline. Asta, in banii nostri, ar insemna in jur de 54.559 de lei noi, deci o multime de bani. Mai multi clientii ai companiei telecom s-au plans pe Twitter de faptul ca nu-si pot utiliza telefoanele si nu pot contacta operatorul in legatura cu acest incident.

O multime dintre acesti utilizatori au primit alerte de la Vodafone conform carora datele lor au expirat, in ciuda faptului ca majoritatea acestora inca mai aveau date ramase in “portia  lor lunara”. Cei de la Vodafone au sustinut ca problema a fost cauzata de o eroare tehnica. Incepand cu anul 2017, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene (din care oricum urmeaza sa iasa cat de curand), utilizatorii britanici sunt capabili sa utilizeze minutele, textele si datele incluse in tarifele de telefonie mobila atunci cand calatoresc in UE. Fara  costuri suplimentare. Clientii celor de la Vodafone au postat pe Twitter ca facturile lor au crescut cu sute si mii de lire sterline in doar 12 ore. Ceea ce, virtual, e imposibil.

Unul dintre pagubiti, Andy Pearch, a declarat pentru BBC in cursul zilei de duminica, la doar 24 de ore de cand si-a luat vacanta in Malta, ca a avut un soc atunci cand a primit un mesaj text de la Vodafone in care il informa ca a facut un cost suplimentar in valoare de 4.902,75 lire sterline (26.745 de lei in banii nostri). Si, evident, pentru a-l impiedica din a-si mari costul suplimentar si a trebui sa suporte ulterior o factura si mai mare, cei de la Vodafone l-au impiedicat din a mai efectua apeluri, a trimite mesaje text sau a utiliza date mobile pe telefonul sau in general. Cand acesta s-a conectat la contul sau de Vodafone folosind Wi-Fi-ul hotelului, s-a putut observa faptul ca mai avea 14,2 GB de date ramase din alocația lunara de 20 GB de date. Iar acesta este doar unul dintre exemplele de clienti care au fost afectati de aceasta “eroare” a retelei britanice. 

Ca raspuns pentru aceasta problema, cei de la Vodafone au spus ca: “Ne pare foarte rau ca unii clienti nu si-au putut utiliza telefoanele ieri, cand au fost in roaming in strainatate. Acest lucru s-a datorat unei erori tehnice, pe care acum am remediat-o.” In august, o problema similara a afectat si Three Ireland. Operatorul de telefonie mobila a trebuit sa-si ceara scuze dupa ce o eroare de actualizare a sistemului a adaugat taxe de roaming fals in facturile clientilor si le-a suspendat pe nedrept serviciile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*