Uber s-ar putea retrage din Londra. Care sunt motivele?

Dupa cum bine stim cu totii (sau nu), Uber se afla intr-o criza profunda si fara precedent in istoria companiei dupa oferta publica iar situatia nu pare sa se imbunatateasca prea curand. Au scazut vanzarile, au plecat o gramada de oameni din consiliul administrativ al companiei si au fost concediati o multime de angajati. In Romania, in ciuda problemelor financiare combinate cu reglementarile asa-numitei “legi Uber”, compania americana inca rezista. Insa Londra ar putea fi primul oras din care compania de ride sharing se va retrage. Motivele sunt mai multe si mai variate. 

In primul rand, Uber are nevoie de o licenta pentru a activa in Londra, iar licenta celor de la Uber va expira peste exact doua luni. Aceasta licenta este emisa de catre autoritatea de transport din capitala britanica si nu se stie in ce masura sau daca va mai fi prelungita. In al doilea rand, e vorba despre problema pe care compania a atras-o in ceea ce priveste statutul soferilor care lucreaza pentru compania de ride sharing. In ciuda faptului ca o multime de voci au cerut solutionarea acestui caz, acesta a ramas nerezolvat pana in prezent (in afara unor orase ca New York). Si asta in conditiile in care acestia sunt catalgati in mai multe instante drept simpli „muncitori”. Cu alte cuvinte, soferii Uber nu au statut de angajati in cadrul companiei, acela este pentru oamenii care lucreaza in departamentele companiei. Soferii fac parte dintr-o categorie separata de celelalte doua reglementate de lege. Ceea ce inseamna, dihn start, faptul ca drepturile lor se situeaza undeva la mijloc. Adica nu sunt tratati nici ca angajati, insa au anumite beneficii precum un salariu minim si timp de odihna platit de angajator. Este un lucru cu care cei de la Uber nu sunt de acord si o prevedere pe care au atacat-o la Curtea Suprema.

Iar a treia si poate cea mai importanta problema este in legatura cu posibilitatea de a plati taxe in plus. Autoritatile britanice isi doresc ca cei de la Uber sa fie reglementati exact la fel ca si o companie de transport, nu de transport alternativ cum se recomanda. Lucru care inseamna taxe mai mari (un TVA de 20% din incasarile totale), taxe care ar trebui platite si retroactiv. Iar Anglia nu e un sistem judiciar care sa permita evaziunea fiscala cum o fac tari precum Spania (salut Messi, C. Ronaldo) sau Italia. Iar Uber nu e tocmai in situatia in care sa isi permita acest gen de taxe suplimentare din cauza situatiei financiare din ce in ce mai deteriorata. Motiv pentru care se discuta intens in boardul celor de la Uber posibilitatea unei retrageri din Londra. 

Uber a reusit sa mentine preturi mici pentru cursele din afara Statelor Unite tocmai pentru faptul ca compania de ride sharing a reusit sa evite diverse taxe locale aplicabile tuturor bunurilor si serviciilor. Compania americana a respins, cel putin in afara SUA, statutul de furnizor de servicii, autodeclarandu-se o “platforma care intermediaza relatia dintre soferi si clienti”. Titulatura pentru a justifica sustragerea de la statuturi care implica plata unor taxe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*