Despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale

Sau mai degraba despre exit-polluri, pentru ca Romania inca nu are tehnologia necesara implementarii votului electronic pentru a afla rezultatele in cel mai scurt timp posibil, astfel incat voturile trebuie numarate iar rezultatele afisate 3 zile mai tarziu. Cum, de altfel, ne-am si obisnuit. Sau, ma rog, avem rezultatele oficiale partiale. Practic, primele rezultate afisate de catre cei de la Biroul Electoral Central dupa procesarea datelor de la toate sectiuile de votare din tara. Au fost cele mai slabe alegeri prezidentiale ca prezenta de vot si ca nume de candidati in ultimii 30 de ani. Ca tot se implinesc trei decenii de la Revolutie, insa atunci cand vine vorba sa tragem linie, diferentele fata de perioada comunista sunt doar in faptul ca exista libertate de exprimare si lipseste riscul de a fi luat in duba Securitatii si transportat in subsolurile lor pentru ca spui ceea ce gandesti. In rest, sistemul este la fel de corupt si bazat pe pile, mita (sau spaga, cum ii mai zic unii), birocratia la fel de stufoasa, noi ca popor la fel de inconstienti. Si mai vrem sa traim bine. 

Dar, sa revenim la rezultatele alegerilor. Klaus Iohannis este pe primul loc, cu 3.132.888 de voturi, adica 36,65% din totalul de voturi exprimate. Pe locul doi, se claseaza presedintele PSD, fostul premier Viorica Dancila, cu 23,79% (2.033.616 de voturi). Pe locul trei, cu 14%, se afla liderul USR, Dan Barna, sustinut si de catre PLUS (partidul lui Dacian Ciolos). Dupa care, ar urma, in ordine: Mircea Diaconu (candidat independent sustinut de ALDE si Pro Romania) cu 7.2%, Theodor Paleologu (candidat al PMP) cu 5.6%, Kelemen Hunor cu 4.6%, iar restul nu conteaza destul de mult incat sa merite sa fie mentionati. Deci da, nimeni n-a luat peste 50% din voturi (lucru imposibil in Romania), deci o sa aiba loc si un tur 2, programat pentru 24 noiembrie. 

Deci da, 2 milioane de romani au votat Dancila, care se va califica in turul 2 la alegerile prezidentiale. Dupa ce ca a avut cea mai proasta guvernare a Romaniei post-decembriste, depasindu-i cu mult pe premieri ca Ciorbea, Boc, Ponta sau Ciolos, considerati a avea cele mai incapabile guvernari. Evident, majoritatea celor care au votat acest specimen au peste 45 de ani si studii elementare, conform unor analize recente ale profilului de alegatori la votul de duminica. Insa poate asta e dovada faptului ca persoanele mai in varsta de 65 de ani nu ar mai trebui sa aiba drept de vot? 

In orice caz, ca si cum nu se stia asta de la bun inceput, se anunta o noua victorie a lui Klaus. Inca un mandat de 5 ani in care nu va impresiona prin prestatia sa la conducerea statului roman. Pana acum, a avut scuza faptului ca majoritatea mandatului l-a petrecut cu guvernare PSD. Acum, insa, a reusit sa instaleze un guvern PNL cu Ludovic Orban premier. Sa vedem ce scuze o sa mai gaseasca acum. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*