Google adopta masuri de securitate special pentru Europa

La un moment dat, cei de la Google erau mai vizati de Uniunea Europeana decat de Statele Unite in legatura cu investigatii antimonopol. Astfel, UE a emis o amenda in valoare de 1.5 miliarde de euro companiei care detine cel mai popular motor de cautare al lumii, iar asta a fost cea mai recenta amenda. Fiind emisa in martie 2019, aceasta amenda ridica datoria totala a celor de la Google la 8.2 miliarde de euro. Cu toate acestea, se pare ca Google isi doreste o prezenta mai mare pe continentul european. Ai putea spune chiar ca corporatia americana are planuri mari pe Batranul Continent. Doar ca, pentru a realiza acest lucru, compania are nevoie de schimbari considerabile, pentru a se plia pe politica de GDPR (General Data Protection Regulation sau Regulamentul General Privind Protectia Datelor, in romana) a Uniunii Europene. 

Astfel, cei de la Google au anuntat o noua serie de masuri de securitate pentru a spori increderea clientilor europeni in compania din Silicon Valley. Evident, compania urmareste sa le poata gazdui datele cetatenilor europeni, iar pentru acest lucru este nevoie de un control mai mic al Google asupra acestora. Mai concret, este vorba despre gazduirea acestor date de catre Google Cloud. „Ne adancim angajamentul fata de clientii europeni si le oferim un cloud conceput pentru a satisface cele mai stricte cerinte de reglementare aici in Europa”, a anuntat Thomas Kurian, directorul executiv al Google Cloud. Clienții europeni ai Google pot deja sa stocheze copii ale datelor personale in Europa. In mod implicit, Informatiile sunt criptate, iar utilizatorii pot gestiona sau furniza propria cheie de criptare. Ceea ce este un avantaj major pentru utilizatori, oricat de neplacute ar fi prevederile GDPR in alte privinte. 

In acest sens, una dintre cele mai mari modificari ale Google consta in lansarea unui nou instrument, External Key Manager. Acest nou instrument ii va lasa pe clienti sa-si cheia de criptare a datelor in afara controlului companiei. Ceea ce inseamna ca, in loc sa aiba incredere in cheile de criptare pentru date personale ale celor de la Google, clientii isi vor putea stoca acele chei de criptare in mod extern. Astfel, gigantul tech nu ar mai avea acces la ele. „Poți refuza lui Google capacitatea de a decripta datele tale dintr-un anumit motiv”, spune Kurian. „Ai control deplin asupra locului in care se afla datele tale, asupra felului in care sunt criptate si asupra persoanelor care au acces la acestea”, mai adauga directorul executiv al Google Cloud. Acesta este un lucru elemenar in vederea respectarii reglementarilor mai stricte in legatura cu datele utilizatorilor din Europa. Toate aceste masuri sunt luate ca parte a unor eforturi ecente ale celor de la Google de a-si extinde serviciile cloud pe Batranul Continent. 

Google Cloud opereaza in 20 de locatii in lume, 6 dintre acestea aflandu-se in Europa. Evident, oficialii companiei vor sa extinda prezenta serviciului pe continent in mai multe dintre tarile acestuia. Motiv pentru care aceasta schimbare era una cat se poate de necesara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*