ByteDance a sters videoclipul viral pe TikTok in care era criticata China pentru tratamentul asupra musulmanilor

Dupa cum bine stii, TikTok se afla printre cele mai populare aplicatii ale momentului. Mai ales printre adolescenti si vorbim despre un fenomen la nivel global. Cu toate ca TikTok este suspectata de catre autoritatile americane ca ar pune la dispozitie guvernului din China datele cu caracter personal ale utilizatorilor platformei. Nu ca Facebook sau Google nu ar fi fost obligate de catre agentiile guvernamentale americane sa le garanteze celor de la NSA sau CIA acces la acest tip de date. Doar ca ar fi una dintre lucrurile care ar pune in pericol securitatea nationala a Statelor Unite si deja s-a demarat o ancheta pentru a detemina daca chiar este cazul unei astfel de incalcari. 

Imi place, insa, modul in care cei de la ByteDance, compania detine TikTok, se contrazic prin fapte in acest sens. Acestia sustin ca nu activeaza pe piata din China si nu sunt supusi legislatiei din cel mai mare stat comunist al lumii. Acesta este argumentul lor la acuzatiile parlamentarilor americani conform carora compania ar raspunde legislatiei emise de catre executivul condus de tovarasul Xi Jinping, presedinte al Chinei si secretar-general al Partidului Comunist Chinez, acest Mao Zedong in versiunea contemporana. ByteDance, insa, isi dezamorseaza declaratiile prin masurile luate de catre companie in privinta TikTok. Ca un exemplu, aplicatia a cenzurat orice referire la subiecte sensibile pentru guvernul chinez, cum ar fi Taiwanul, Piata Tiannanmnen, Tibetul sau protestele din Hong Kong. Si nu este singura dovada in acest sens, si aici voiam sa ajung. La cazul cu videoclipul unei tinere, Feroza Aziz, care acuza China ca a plasat musulmanii in „lagare de concentrare”. Un videoclip care a devenit viral pe reteaua de socializare, care aparent era un videoclip banal despre makeup la inceput. Dupa doar o zi, Aziz a sustinut ca ByteDance i-ar fi blocat accesul pe TikTok si a acuzat motive politice. Evident, compania a negat in mod repetat aceste acuzatii, insa, din nou, faptele vorbesc. 

Spuneau ca nu este cazul, iar argumentul principal in acest sens a fost faptul ca nu au sters videoclipulj si ca acesta inca este disponibil pe platforma pentru a fi vizionat in continuare de catre utilizatori. La momentul respectiv, poate ca acest argument a fost fondat, insa au aparut criticile atat la adresa guvernului Chinei, cat si la adresa ByteDance. Cred ca rezultatul este unul stiut de catre toata lumea, cei de la ByteDance eliminand de pe TikTok videoclipul cu pricina pentru a opri valul de critici asupra companiei (sau poate au primit o notificare din partea autoritatilor chinezesti in acest sens, nu ar fi un scenariu exclus). In orice caz, ByteDance a demonstrat, inca o data, faptul ca face jocurile lui Xi Jinping si a guvernului chinez, in ciuda faptului ca compania tech a negat in mod repetat aceste acuzatii. Evident, acum ca s-au intamplat toate aceste lucruri, cine ii mai crede? TikTok ar putea fi interzis in Statele Unite, fara indoiala, insa nu va avea neaparat soarta celor de la Huawei datorita lipsei de parteneriate strategice cu corporatiile din America. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*