DuckDuckGo, un motor de cautare mult mai bun decat Google

Stim ca Google este una dintre acele companii care te monitorizeaza in mod activ (fiind la acelasi nivel cu cei de la Facebook la acest capitol) si tocmai din aceasta cauza ar trebui sa incepi sa cauti alternative. Iar alternativele sunt multe. Includ motoare de cautare precum Bing, Yahoo Search, Amazon Search si ce mai stiu eu ce alte searching engines care ar putea avea aceeasi rezultate, in mare si pe sarite. Adica rezultatele ca tie sa-ti fie monitorizata in mod activ locatia. Insa unul se remarca in mod special printre aceste alternative la Google. Acesta se numeste DuckDuckGo si se promoveaza ca „motorul de cautare care nu te urmareste”. Cu alte cuvinte, acestia isi asuma faptul ca nu iti vor folosi tie ca utilizator cookie-uri pentru a te urmari si nici nu colecteaza niciun fel de date cu caracter personal de la tine. Ceea ce mi se pare interesant. 

Eu personal am mai utilizat DuckDuckGo si mi se pare ca are un filtru de cautare mult mai larg spre deosebire de cel al Google. Adica apar mai multe rezultate din surse pe care nu ai putea sa le vezi vreodata pe principalul motor de cautare al lumii. Plus ca, din cand in cand, mai apar si dosare guvernamentale in cautarea acestuia, insa sunt bine ascunse si ar trebui sa dai scroll printre o multime de pagini pentru a spera sa le poti gasi. Fara indoiala, Google este cel mai popular motor de cautare din lume in momentul de fata. Si este greu pentru orice fel de competitor sa reuseasca sa depaseasca un asemenea gigant, mai ales atunci cand vine vorba despre domeniul motoarelor de cautare, unde Google si-a consacrat dominatia in urma cu multi ani de zile si nu pare ca ar mai putea fi vreodata intrecuta. Cu toate acestea, DuckDuckGo are ceva ce Google nu poate oferi utilizatorilor sai: un grad mai mare de intimitate.

Motoul de cautare mai putin cunoscut a fost fondat in 2008, de catre Gabriel Weinberg. Functioneaza pe aclasi sistem ca orice alt motor de cautare: combina date din mai multe surse pentru a-ti arata cele mai relevante rezultate. Doar ca aici vedem si diferenta de popularitate intre cele doua motoare de cautare: DuckDuckGo proceseaza aproximativ 1,5 miliarde de cautari pe luna, pe cand cei de la Google proceseaza cam 3,5 miliarde de cautari in fiecare zi. Diferenta e uriasa, iar Google poate produce miliarde de dolari doar din traficul de pe pagina principala. 

Modelul de afaceri al Google e unul bine cunoscut: motorul de cautare complet gratuit pentru utilizatori, insa banii vin de pe urma reclamelor pe care acestia le afiseaza. Compania americana are castiguri de in jur de 100 de miliarde de dolari in fiecare an doar din acest bussiness bazat pe exploatarea datelor utilizatorilor sai. DuckDuckGo promite sa ofere exact acelasi lucru, insa mai garanteaza si faptul ca nu vor fi colectate date cu caracter personal. Motorul de cautare nu colecteaza nicio informatie, nu stocheaza cautari, nu monitorizeaza activitatea si nici macar nu stocheaza adrese IP. Ceea ce inseamna ca nu poate sa comercializeze reclame personalizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*