Facebook va interzice tehnologia deepfake de pe platforma inaintea alegerilor prezidentiale

Facebook este una dintre acele retele sociale care a avut foarte mult de suferit de pe urma propagandei in urma unei interventii straine in alegerile din Statele Unite. Cu alte cuvinte, in timpul alegerilor prezidentiale din 2016, despre care se spune si acum ca ar fi fost trucate si ca Donald Trump ar fi avut o intelegere cu Rusia inainte sa ajunga presedinte. In orice caz, faptul ca reteaua sociala a fost nepregatita pentru a face fata acestei amenintari atunci ridica semne de alarma. Multi nu au incredere in faptul ca reteaua sociala ar fi pregatita acum, mai ales ca Facebook s-a concentrat, in ultimul timp, pe scandalul cu Cambridge Analytica si pentru a rezolva problemele in materie de confidentialitate (in mare parte). In orice caz, exista o presiune din ce in ce mai mare asupra retelelor sociale din partea autoritatilor americane din cauza evenimentelor din 2016. Iar temerile politicienilor din America in privinta pregatirii Facebook pentru a face fata noului val de propaganda sunt, mai mult sau mai putin, fondate. Mai ales ca acest nou val ar putea fi marcat si de tehnologia deepfake.

In orice caz, cei de la Facebook intentioneaza sa interzica utilizatorilor sa posteze deepfake-uri sau videoclipuri manipulate pentru a arata oameni care fac sau spun lucruri pe care, de fapt, nu le-au facut sau spus niciodata. Aceasta miscare este destinata sa opreasca raspandirea dezinformarii pe reteaua sociala inainte de alegerile prezidentiale de anul acesta. Insa noua politica, pe care cei de la Facebook au dezvaluit-o intr-o postare pe blog, nu va interzice toate videoclipurile manipulate, potrivit celor de la The Washington Post. Astfel, noile reguli par sa permita, in continuare, mentinerea pe platforma a unor videoclipuri precum clipul purtatorului de cuvant al Casei, Nancy Pelosi, care a devenit viral pe Facebook in cursul anului trecut. Videoclipurile deepfake, care folosesc inteligenta artificiala pentru a edita un videoclip astfel incat o persoana publica sa para ca face un lucru cand, de fapt, nu l-a facut niciodata, sunt o mare durere de cap pentru gigantii din domeniul tech in lupta acestora impotriva dezinformarii in mediul online. Au fost deja create fonduri in acest sens de catre Kim Kardashian, Mark Zuckerberg si fostul președinte Barack Obama, printre altii, iar parlamentarii si agentiile de informatii din SUA se ingrijoreaza de faptul ca ar putea fi folosite pentru amestecul in alegeri.

“Desi aceste videoclipuri sunt inca rare pe internet, acestea reprezinta o provocare semnificativa pentru industria si societatea noastra, pe masura ce utilizarea acestora creste”, a scris Monika Bickert, vicepresedinte al departamentului de management al politicilor globale de la Facebook, intr-o postare pe blogul retelei sociale. „Abordarea noastra are mai multe componente, de la investigarea continutului realizat prin inteligenta artificiala si a unui comportament inselator precum conturi false, pana la parteneriate cu mediul academic, guvern si industrie cu scopul de a expune oamenii din spatele acestor eforturi”, a scris Bickert.

Noua politica a Facebook va interzice videoclipurile care sunt „editate sau sintetizate” prin tehnici precum inteligenta artificiala, care nu sunt usor de identificat ca fiind false, a scris Bickert. Dar noua politica nu se va extinde la videoclipurile editate pentru satira sau parodie sau pentru a omite sau modifica ordinea cuvintelor, a spus ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*