Cum se manifesta consumul de marijuana asupra soferilor?

Marijuana este in categoria drogurilor usoare care nu iti creeaza o dependenta atat de puternica si de care te mai poti lasa in orice moment. Consumul de marijuana inca este ilegal in Romania, desi pedepsele in cazul in care esti prins nu mai sunt atat de aspre cum erau in trecut. In sensul in care te poti alege cu vreo 4 ore de dat declaratii la sectie, pentru ca prioritatea sunt cei care distribuie, nu cei care consuma. Insa, sunt multe state care au legalizat acest drog usor de multa vreme. Printre care se numara Canada, Uruguay sau Portugalia; si mai sunt acele tari care i-au decriminalizat consumul, precum Olanda, Cehia sau chiar unele state ale SUA (desi consumul de iarba este interzis la nivel federal, unele state precum Nebraska au legalizat folosirea marijuanei in scop recreational). In unele din aceste tari s-au facut studii in privinta impactul pe care-l are consumul acestei plante asupra consumatorilor care sunt si soferi.

Faptul ca nu se poate muri de la consumul de iarba este un lucru la fel de cunoscut ca si faptul ca poate avea si efecte pozitive asupra sanatatii unei persoane. Atat timp cat este utilizata in cantiate minima, cel putin. Utilizarea aproape zilnica a marijuanei poate avea repercursiuni asupra sanatatii mintale a unei persoane, avand in vedere faptul ca cei care consuma des aceasta planta sunt mai putin angrenati in realitate fata de cei care nu au consumat niciodata. E un lucru dovedit prin studii, astfel incat multi s-au intrebat cam ce efect are consumul de iarba asupra soferilor care consuma in mod regulat. Un studiu realizat peste ocean a analizat comportamentul consumatorilor de marijuana care obisnuiesc sa si conduca. De precizat faptul ca soferii au fost testati in perioade in care nu au consumat marijuana, nu atunci cand se aflau sub efectul plantei. 

S-a ajuns la concluzia ca soferii care, in general, consuma marijuana tind sa provoace mai multe accidente, conduc cu viteza mai mare si ignora, in anumite cazuri, culoarea rosie a semaforului. Comparatia e facuta cu cei care nu au consumat niciodata marijuana. Autorii studiului au recrutat 28 de persoane, care consuma in mod regulat iarba. De cealalta parte, au fost alesi 16 persoane care nu consuma marijuana. Varsta medie a acestor persoane a fost de 23 de ani. Consumatorii au sustinut ca au avut contact cu drogul cu cel putin cinci zile inainte de studiu si de cel putin 1.500 de ori in toata viata. Perioada de abstinenta a fost de cel putin 12 ore inainte de realizarea experimentului.

In timpul acestor teste, consumatorii de iarba au fost mai predispusi la a accelera nejustificat, la o lovi pietonii, la a depasi linia continua si la a ignora semnele de circulatie. Datele autoritatilor americane arata ca numarul accidentelor mortale provocate de soferi care consumasera marijuana s-a dublat din 2007 si pana in prezent. Procentul era de 8% in 2007 si a urcat pana la 18% doisprezece ani mai tarziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*