Apelurile fantoma inca sunt un fenomen in 2022

Apelurile fantoma sunt din ce in ce mai persistente in ultimul timp. Nu ca nu ar fi fost mereu, insa faptul ca in pragul anului 2022, acestea inca reprezinta un fenomen este un factor de ingrijorare. La noi in tara, aceste apeluri sunt la nivelul la care poti primi apeluri din strainatate de la numere ce par valide, insa atunci cand raspunzi, nu e nimeni la celalalt capat al liniei. Ba mai mult, o sa ajungi sa platesti o suma mare de bani doar pentru ca ai raspuns acestui apel, dupa cum s-au plans mai multi romani in ultima vreme. Unii au apelat si operatorii mobili pentru a adresa situatia, ca si cum cei de la Orange sau Vodafone ar putea sa emita avertizari reale sau sa blocheze anumite numere din a trimite apeluri. Tipul de apel fantoma depinde in functie de zona.

De exemplu, americanilor le apare pe ecranul smartphone-ului apeluri fara ID. Iar daca la noi romanii apelurile au fost cazuri relativ izolate, in Statele Unite, milioane de americani ignora aceste apeluri de la numere necunoscute de teama ca ar putea fi apeluri automate ilegale. Sunt multi cei care au sperat ca acest lucru se va schimba cu un termen limita de 30 iunie, impus chiar de catre cei de la FCC. Comisia federala din America impunea furnizorilor de telefonie mobila sa implementeze tehnologia necesara pentru a forta apelantii sa se identifice. 

Comisia Federala de Comunicatii din SUA a facut anumite progrese in 2021 atunci cand a fost vorba de lupta impotriva apelurilor robot. Cu toate acestea, expertii spun ca batalia pentru a pune capat acestor apeluri automate este departe de a se termina. Iar daca la ei este departe de a se termina, la noi s-ar putea incheia abia prin 2040. 

Termenul limita impus de FCC pentru a implementa tehnologia necesara contracararii apelurile automate a intrat in vigoare in cursul verii. Incepand cu 30 iunie, fiecare furnizor important de telefonie mobila din SUA, inclusiv companiile AT&T, Verizon si T-Mobile, dar si furnizorul de cablu Comcast, trebuiau sa  implementeze o tehnologie, numita Stir/Shaken, conceputa pentru a reduce valul de apeluri spam. Comisia a solicitat marilor companii din spectrul de telefonie mobila sa verifice exact sursa apelurilor inainte ca acestea sa ajunga la persoana apelata si sa prezinte riscul unui scam. In decembrie, agentia a extins termenul limita pentru ca multi furnizori mai mici sa implementeze si ei aceasta tehnologie.

Dar, desi aceasta tehnologie a contribuit considerabil atunci cand vine vorba despre atenuarea apelurilor, escrocii s-au intors la a cauta modalitati pentru a-i pacali pe americani sa ridice telefonul si sa predea bani.

Speranta in ceea ce priveste tehnologia Stir/Shaken a fost ca aceasta va reusi sa  opreasca intr-un final valul de apeluri spam care implica escrocherii legate de sanatate, garantii la masini inexistente si banci fictive oferind reduceri false la dobanzi pentru cardurile de credit. De ani de zile, flagelul apelurilor automate ilegale a afectat publicul. Este plangerea nr. 1 a consumatorilor si o prioritate de top a celor de la FCC.

Potrivit unui raport publicat in martie 2021, americanii au primit 4,9 miliarde de apeluri automate. Tehnologia Stir/Shaken a contribuit la reducerea considerabila a acestui numarului in cursul lunilor ce au urmat, potrivit YouMail. In noiembrie, aceasta cifra a scazut la 4.1 miliarde de apeluri pe luna. Totusi, volumul apelurilor automate creste din nou, iar americanii primesc mai multe fata de noiembrie 2020, cand s-au inregistrat 3.8 miliarde de astfel de apeluri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*