Camerele de supraveghere de la supermarket vor ghici varsta cumparatorilor de alcool

Principalele lanturi de supermarketuri din Statele Unite au inceput sa testeze un sistem automat de verificare a varstei, pentru a evita confimarea de catre personal la casele de marcat atunci cand un client cumpara alcool. Proba va folosi camere care pot estima varsta fiecarui client. Face parte dintr-un test de tehnologii de la Home Office pentru a ajuta la vanzarea alcoolului. Asda, Co-op si Morrisons instaleaza sistemul in unele magazine. Aceeasi tehnologie este deja folosita in magazinul Aldi din Londra. Daca clientii sunt de acord, camera le va ghici varsta, folosind algoritmi antrenati pe o baza de date de fete anonime. Daca camera decide ca acestia au sub 25 de ani, vor trebui sa prezinte un act de identitate unui membru al personalului. 

Reamintim faptul ca varsta legala la care poti consuma alcool in Statele Unite este de 21 de ani (cu toate ca sunt multi care incep mai repede). Insa controlul acolo este unul mult mai aspru. La noi in Romania poti cumpara alcool si daca ai 8 ani, atata timp cat spui ca “e pentru tata”, ca i-ar fi fost lui lene sa coboare pana la non-stop sa-si cumpere o bere si si-ar fi trimis copilul. Nu e ca si cum i-ar interesa prea mult acest aspect pe casierii de la magazinele noastre, fie ca vorbim de un supermarket, fie ca vorbim despre o pravalie.

A tine pasul 

„Asteptarea aprobarii varstei la checkout este uneori frustranta pentru clienti”, a declarat Robin Tombs, directorul executiv al Yoti, compania care furnizeaza tehnologia. „Solutiile noastre de verificare a varstei ii ajuta pe retaileri precum Asda sa indeplineasca cerintele autoritatilor de reglementare din intreaga lume si sa tina pasul cu cerintele consumatorilor pentru servicii rapide si convenabile, pastrand in acelasi timp confidentialitatea acestora.”

Aceasta nu este recunoastere faciala, Yoti este dornic sa sublinieze. Recunoasterea faciala este acest sistem care incearca sa potriveasca fetele individuale cu cele dintr-o baza de date. Iar sistemul nu va retine imaginile pe care le captura. Practic, nici un client nu va intra in baza de date a magazinelor, ca si cum acest lucru ar fi fost posibil in primul rand. Cu toate acestea, inca exista ingrijorari legate de confidentialitatea unei astfel de masuri.

Preocupari legate de confidentialitate

Testat pe mai mult de 125.000 de fete cu varste cuprinse intre sase si 60 de ani, algoritmul a ghicit, in medie, varsta lor cu o estimare de 2,2 ani marja de eroare – 1,5 in randul tinerilor de 16-20 de ani. Geri Hebberd, directorul senior al departamentului de inovatie in retail al celor de la Asda, a declarat ca supermarketul este incantat sa testeze tehnologia si „asteapta cu nerabdare sa vada ce cred clientii [n.r. In legatura cu sistemul de supraveghere].

„Stim cat de presat sunt timpul pentru unii dintre clientii nostri, asa ca vrem intotdeauna sa facem lucrurile mai rapide si mai usoare pentru ei atunci cand fac cumparaturi la noi”, a adaugat ea. Preocupările privind confidențialitatea au fost ridicate, in 2020, cand 18 magazine Co-op au testat un sistem de recunoastere faciala, de la start-up-ul Facewatch, care a alertat personalul fata de clientii cu un istoric de „furt sau comportament antisocial”.

Intre timp, Sainsbury’s a testat un detector ascuns activat cu inteligenta artificiala care trimitea imagini video personalului de securitate daca clientii puneau in buzunar un articol de pe raftul magazinului cu scopul de a-l fura. Aceste masuri, insa, au contribuit la scaderea furtului din magazine in America, fenomen ce s-a aflat in crestere in urma izbucnirii pandmiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*