Ce este Web3? Practic urmatoarea versiune a internetului

Cine ar fi crezut faptul ca internetul va avea parte de un squel? In cazul in care esti informat in legatura cu cele mai noi concepte care ar putea deveni urmatoarea realitate in mediul virtual, precum criptomonede, NFT si metavers, vei intalni, inevitabil, si termenul de „Web3”. Un termen inventat de cofondatorul Ethereum, Web3, este ceea ce entuziastii cripto numesc urmatoarea faza a internetului si se spune ca acesta ar putea chiar ajunge destul de puternic incat sa fure controlul marilor companii din tech asupra platformei web. Exista doua moduri de a defini Web3. Descrierea rapida si usoara ar fi ca este un fel de internet integrat intr-un blockchain sau un internet in care criptomonedele si NFT-urile sunt incorporate in platformele pe care le utilizezi. Modul mai complicat, dar mai specific, de a descrie Web3 este un internet detinut de utilizatori. Acesta este visul criptoboosterilor, care spun ca integrarea tehnologiei blockchain va duce la un internet egalitar.

Iata argumentul: Internetul actual este detinut de cateva companii — Facebook, Amazon, Google si ale cateva companii care au instaurat un fel de monopol asupra internetului in forma actuala, cunoscut si sub numele de e-feudalism. Cu alte cuvinte, dominatia acestora este atat de mare incat utilizatorii obisnuiti se chinuie pentru proprietatile deținute de o mana de corporatii multinationale. Solutia pentru a combate aceasta dominatie este Web3, care foloseste tehnologia descentralizata pentru a elimina intermediarul. „Ia uite cum platim pentru lucrurile online”, a spus co-fondatorul Ethereum, Gavin Wood, intr-o postare pe blog din 2018. „Nu esti imputernicit sa efectuezi plata in sine. In realitate, trebuie sa contactezi institutia financiara pentru ca aceasta sa realizeze acest lucru in numele tau. Nu ai incredere sa faci ceva la fel de inofensiv precum sa iti platesti factura la apa. Esti tratat ca un copil care face apel la un parinte.” Compara acest lucru cu platile Web3 prin criptomoneda, unde banii pot fi trimisi de la un portofel la altul folosind un protocol open-source, mai degraba decat la o institutie financiara.

Unii duc acest concept la un nivel mult mai inalt, imaginandu-si chiar si un internet in care platformele sunt descentralizate prin proprietatea raspandita intre utilizatori. Facebook fiind unul dintre exemple. O versiune ipotetica Web3 a retelei sociale nu ar fi supusa unei oferte publice initiale. In schimb, ar crea un token de criptomoneda si l-ar arunca utilizatorilor timpurii. Oamenii ar fi recompensati pentru ca au devenit virali. Poate ca jetoanele ar fi castigate pe baza angajamentului fata de platforma. Aceste monede se pot dubla chiar si ca jetoane de administratie, care ar putea fi folosite pentru a vota deciziile privind moderarea continutului sau alte probleme de politica. Deoarece valoarea acelor jetoane ar depinde de succesul platformei, fiecare persoana care le detine ar avea un stimulent sa faca din Facebook un loc cat mai placut posibil.

In momentul in care sustinatorii Web3 vorbesc despre „descentralizare” — un cuvant suficient de vag pentru a te face sa te gandesti ce ar presupune acest proces mai exact — la asta se refera in esenta: a lua un internet controlat de cateva companii si a raspandi aceasta putere printre utilizatorii de rand, cu ajutorul criptomonedelor si altor investiti. Cu toate acestea, criticii il numesc un vis care este imposibil de realizat din punct de vedere tehnic. O utopie. Insa se lucreaza la creerea unui sistem care sa poata permita acestor lucruri sa fie realizabile in cel mai scurt timp posibil. Mai exista o intrebare si in legatura cu o posibila conexiune intre Web3 si metavers. Multi spun ca da, in ideea in care metaversul va fi chipul tehnologiei blockchain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*