Apple, acuzati de sicanarea activitatilor sindicale

Se pare ca angajatii de la Apple Store din Atlanta nu vor vota pentru a se sindicaliza deocamdata: organizatorii acestei masuri si-au retras cererea pentru alegeri sindicale pe 2 iunie, acuzand Apple de a se angaja intr-un comportament agresiv, menit sa saboteze sau sa distruga sindicatele construite in jurul lucratorilor corporatiei. In teorie, poti avea oricat de multe drepturi sindicale, pentru ca practica ne omoara, mai ales atunci cand vibe vorba despre muncitorii unei corporatii mari precum Apple. Da, au aparut o multime de plangeri din partea unor angajati sau fosti angajati, insa si atunci cand a fost vorba de un proces a fost pentru un caz izolat, iar corporatia a scapat platind o amenda destul de mica in comparatie cu suma pe care o obtine compania din vanzarea de iPhone-uri la nivel global. Iar astazi vom vorbi despre alt mod in care cei de la Apple cauta sa sicaneze aceste sindicate. Ca sa nu mai mentionam si faptul ca drepturile angajatilor au fost un subiect putin mai controversat incepand cu pandemia de coronavirus din 2020, multi angajati spunand ca aveau mai multe drepturi inaintea acestei pandemii. Ceea ce ar putea fi adevarat. 

Communications Workers of America (CWA), care reprezinta lucrătorii organizatori de la Apple Store din Cumberland Mall, Atlanta, au sustinut ca incalcarile de catre Apple a Legii nationale privind relatiile de munca „au făcut imposibile alegeri libere si corecte”, potrivit unei declaratii trimise prin e-mail catre publicatia americana Bloomberg. Cei de la CWA sunt, de asemenea, ingrijorati de faptul ca infectiile cu COVID in randul lucratorilor ar limita numarul de muncitori eligibili sa voteze in siguranta la un eventual congres al sindicatului.

Muncitorii s-au organizat cu CWA pentru a depune pentru o alegere sindicala la Consiliul National pentru Relatiii de Munca (NLRB) in aprilie. Conform regulilor NLRB, dupa retragerea din aceste alegeri, votul este anulat si CWA poate depune o petitie pentru a reprezenta muncitorii in sase luni.

Angajatii Cumberland Mall sunt unul dintre cele doua grupuri de lucratori Apple Store care doresc sa se sindicalizeze. Celelalte, organizate sub numele de grup Fruit Stand Workers United, sunt situate in magazinul Apple Grand Central Terminal din New York si sunt afiliate la Workers United. Dar na, e mai complicat atunci cand esti un grup care lucreaza pentru o anumita companie si trebuie sa te afiliezi la o organizatie sindicala generala, pentru ca aceasta contine angajati ai mai multor companii, iar o actiune juridica in interesele angajatilor unei corporatii specifice ar fi o decizie mai greu de luat in aceste conditii. 

Nici CWA, nici Apple nu au raspuns la cererea de comentarii din partea diverselor publicatii americane pana in momentul in care stirea a fost facuta publica, deci nu avem puncte de vedere din partea nici unei parti sau o reactie oficialaa corporatiei la adresa acestor evenimente. 

Eforturile sindicale Apple Store fac parte dintr-o mișcare mai larga de organizare a muncii in randul lucratorilor din comertul de tip retail, din contract si din depozite aparrinand marilor companii din industria tehnologica. In timp ce lucratorii din depozitele Amazon din Staten Island, New York au devenit primii dintre gigantii tehnologici care au castigat alegerile sindicale din SUA in aprilie, un vot ulterior, din mai, al lucratorilor dintr-o alta locatie din Staten Island nu a fost soldat cu o reusita a grupului in incetcarea lor de a se sindicaliza. Intre timp, un grup de contractori care lucreaza pentru Google Fiber din Missouri a votat cu succes pentru sindicalizare in cadrul lunii martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*