Meta extinde controlul parental pentru Instagram si VR

Compania-mama a Facebook, Meta, lanseaza un set extins de instrumente de supraveghere parentala pentru castile Instagram si Quest VR, a declarat marti gigantul tehnologic. Meta extinde functiile de supraveghere parentala pe care le-a dezvaluit in martie si adauga noi resurse pentru parinti care incurajeaza dialogul pentru a ajuta la promovarea experientelor online pozitive pentru adolescenti. Desi suna putin cam absurd faptul ca ar putea sa inteleaga parintii conceptul de realitate virtuala in care, efectiv, vad copilul lor cum isi pune o casca pe cap si incepe sa gesticuleze insistent fara sa-si dea seama ca el de fapt se afla intr-o alta lume cu constiinta, iar senzorii generati de aceste seturi de casti il fac sa simta ca este acolo din punct de vedere fizic. Nu vad cum s-ar putea realiza un astfel de control parental, insa este o masura extrem de interesanta, luata de catre aceste companii cu scopul de a nu fi acuzate pentru incidentele care s-ar putea petrece in cadrul unui astfel de eveniment,

Pentru castile Quest VR, Meta lanseaza functii care le permit parintilor si tutorilor sa aprobe sau sa respinga descarcarile si achizitiile si sa blocheze anumite aplicatii care ar putea fi nepotrivite. Parinții vor putea sa vada, de asemenea, lucruri precum timpul de utilizare al castilor de catre adolescentul lor, aplicatiile descarcate pe dispozitiv si o lista cu prietenii de pe Quest. Desi acest control parental ar fi fost mult mai potrivit pentru copiii sub 13 ani, daca se poate prin introducerea unei aplicatii gen YouTube Kids, dar banuiesc ca sunt o multime de parinti care s-au plans de faptul ca nu au control asupra jocurilor si aplicatiilor pe care copiii lor le acceseaza in cadrul acestei realitati virtuale. Pe Instagram, Meta le ofera parinților si tutorilor posibilitatea de a trimite invitatii adolescentilor sa initieze instrumente de supraveghere, sa stabileasca momente specifice in care ar dori sa limiteze timpul pe care il foloseste adolescentul lor si sa vada informatii legate de momentul in care adolescentul raporteaza un cont sau o postare. Este un lucru bun ca vor sa ia toate aceste masuri, insa ar trebui sa se concentreze si pe a combate hartuirea sexuala in cadrul metaversului, pentru ca nici nu a inceput bine toata treaba cu VR-ul si deja circula stiri in privinta faptului ca femeile au fost molestate in cadrul acestor lumi. Chestie care le poate lasa cu traume si care, juridic, poate trece nepedepsita pentru ca nu s-a intamplat in realitate. Este o linie fina ce ar trebui trasata atunci cand vorbim despre acest subiect.

Aceste instrumente extinse sunt disponibile acum in SUA si vor fi lansate in Marea Britanie, Japonia, Australia, Irlanda, Canada, Franța si Germania in cursul acestei luni. Meta intentioneaza sa lanseze functiile la nivel global pana la sfarsitul anului. In plus, parintii si tutorii vor putea folosi „nudges” pentru a-si incuraja adolescentii sa ia o pauza sau sa descopere ceva nou pe Instagram daca observa ca adolescentii lor consuma in mod constant acelasi tip de continut pe Explore. Nu ca s-ar uita parintii la tipul de continut pe care il consuma copiii lor, dar niciodata nu se stie.

Controlul parental extins vine pe masura ce Meta se confrunta cu critici tot mai mari ca nu face suficient pentru a proteja utilizatorii tineri ai platformelor sale. Compania are parte de  mai multe procese care sustin ca algoritmii sai dauneaza utilizatorilor tineri, iar in decembrie, parlamentarii l-au chemat pe seful Instagram, Adam Mosseri, la o audiere la Senat, sustinand ca platforma nu poate mentine siguranta utilizatorilor mai tineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*